magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Újabb jelentős előrelépés a Hortobágy nemzetközileg is elismert kiemelkedő táji és természeti örökségének megőrzésében: a Hortobágyi Nemzeti Park védőövezetének kijelölése
2020.09.24.
A hazánk elsőként létesített, világörökségi címmel is rendelkező nemzeti parkjában található táji és természeti értékek hatékony megőrzését – a nemzeti park övezeti besorolásának 2020. júniusi kihirdetését követően – 2020 szeptemberétől védőövezet is elősegíti Dr. Nagy István agrárminiszter rendeletének megjelenésével.
Részletek
Ismeretterjesztés a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon
2020.09.15.
Szeptember második hétvégéjén került sor Gödöllőn a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválra. E fesztivál keretein belül zajlott le a Nemzetközi és Kárpát-medencei Filmszemle, és azzal együtt indult el a Magyar Nemzeti Parkok Hetének szeptember 20-ig tartó programsorozata is.
Részletek
Újabb fajokra terjed ki a CITES védelme
2020.08.28.
A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (közismert nevén: CITES) részes feleinek 2019. augusztus 16-28. között Genfben megtartott konferenciáján több növény- és állatfaj védelmét erősítették, illetve új fajok kerültek az egyezmény hatálya alá. A tengeri uborkák, illetve az imafűzérfa-félék közé tartozó, a kereskedelemben sokszor spanyol cédrusként említett Cedrela-fajok esetében a döntések hatálybalépésére 12 hónappal a döntéshozó konferencia után, 2020. augusztus 28-án került sor.
Részletek
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott a Jáki kardvirágos erdő
2020.08.10.

A Jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az itt található, az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához.

Részletek
Kitüntetések a Föld Napja alkalmából
2020.07.13.

Az Agrárminisztérium 2020. július 13-án megtartott ünnepségén a Föld Napja alkalmából szakmai díjakat vehettek át azok, akik a természetvédelem területén különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak és/vagy kimagasló eredményeket értek el. A környezeti nevelésben, a természet megismerése, védelme érdekében folytattak oktató, ismeretterjesztő munkát, továbbá akik Magyarország természeti értékeinek megóvására, felelősségvállalásra, különböző érdekeltségi körök együttműködésére és értékközpontú szemléletre ösztönöznek.

Részletek
Fotópályázat – Mit jelent számodra a táj?
2020.06.05.
Magyarország egyedülálló táji adottságainak, értékeinek népszerűsítése és a táj iránti érzékenység erősítése érdekében hirdet fotópályázatot az Agrárminisztérium, mellyel a digitális technológiák iránt az egyik leginkább fogékony fiatal korosztály, a 14-18 év közöttiek a tájfotózás terén kapnak megmérettetési lehetőséget.
Részletek
Hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Park rendelkezik kihirdetett övezeti besorolással
2020.06.03.

Legrégibb nemzeti parkunk, a Hortobágyi Nemzeti Park rendelkezik elsőként kijelölt övezeti besorolással a természetvédelemért felelős agrárminiszter 2020. június 2-án kihirdetett rendelete alapján. A nemzeti parkok területének természeti övezetbe, természetkímélő hasznosítási övezetbe és szolgáltató övezetbe sorolása hosszú távra meghatározza természetvédelmi kezelésük és hasznosításuk stratégiai–térbeli kereteit. Az övezeti besorolás elősegíti a meglévő természetvédelmi oltalom hatékonyabb gyakorlati érvényesítését nemzeti parkjainkban.

Részletek
A fény nemzetközi napján: A fényszennyezésről – világosan!
2020.05.15.

A fény nemzetközi napja alkalmából teszi közzé az Agrárminisztérium A fényszennyezésről – világosan! című szakmai útmutatót a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

Részletek
Jelentősen bővült a kiemelt természetvédelmi oltalmat élvező földtudományi természeti értékek köre
2020.05.13.

10 új országos jelentőségű védett természeti terület (természeti emlék) létesítésével összesen 11 földtani alapszelvény részesült természetvédelmi oltalomban az agrárminiszter május 12-én kihirdetett rendeletével. E védetté nyilvánítások jelentős előrelépést jelentenek a hazánk földtörténeti múltjának emlékeit őrző, természetvédelmi jelentőséggel rendelkező helyszínek, képződmények megőrzésében. A természetvédelmi szakterület által e célból a 2010-es évek elején elindított országos program keretében korábban 2015-ben és 2018-ban került sor földtudományi természeti emlékek (földtani alapszelvények és -képződmények) védetté nyilvánítására.

Részletek
Frissült és bővült a TIR interaktív térképi szolgáltatása
2020.04.22.
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) részeként, de önálló felületen (web.okir.hu) működő, internetes közönségszolgálati modul egyik almodulja a Természetvédelmi Információs Rendszerhez (TIR) kapcsolódó interaktív természetvédelmi térkép.
Részletek

  Előre »   

Idegenhonos inváziós fajok
Védett madarak mentése
Az Év Emlőse
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
A Természetvédelem Nagykövete
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Bükki Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design