magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» tarajos pajzsika
tarajos pajzsika
 
Adatok:
 Magyar név: tarajos pajzsika
 Latin név: Dryopteris cristata
 Tágabb kategória, magyar: Harasztok (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Pteridophyta (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Pajzsikafélék (család)
 Szűkebb kategória, latin: Aspidiaceae (familia)
 Fokozottan védett: igen
 Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1982
 Rendelet melléklete: 1. melléklet


Leírása:
Termete: 15-60 cm. Életforma: Hemikryptophyta.
Közepes termetű páfrány, gyakran kitelelő, egyszeresen szárnyalt levelekkel. A levélnyél hossza megközelíti a levéllemez felét. A levélnyél és a levélgerinc vékony, halványzöld vagy sárgás, mélyen barázdált, csak a tövén pelyvaszőrös. A levél hosszúkás-lándzsás, világoszöld, általában áttelelő. A levélszárnyak kerülete a tövüknél lekerekített, kifelé hegybe futó; ritkásan állnak, lefelé csak enyhén kisebbednek, a legalsó gyakran csaknem egyenlő oldalú (lekerekített) háromszöget formáz és kissé lefelé áll. A csúcsi levélszárny párok – gyakran a lemez felső egyharmadán – összenőttek, szélük csipkés-fűrészes. A meddő és spórás levelek eltérő felépítésűek. A steril levelek hamar az aljzatra terülnek, míg a spórások felállók maradnak. A fátyolkák vese alakúak.
 
Spóraérése:
július – szeptember
 
Élőhelye:
Mészkerülő, tőzegjelző faj. Éger- és fűzlápokban, tőzegmohás nádasban fordul elő.
 
Elterjedése:
Cserehát, Putnoki-dombvidék, Keszthelyi-hegység, Tapolcai-medence, Belső-Somogy, Őrség, Nyírség, Bereg-Szatmári-sík, Vend-vidék, Kemeneshát.
 
Megjegyzés:
Karcsú, kevéssé osztott levelű pajzsikafaj. Esetleg az erdei pajzsikával (Dryopteris  filix-mas) téveszthető össze, de az alsó levélszárnyai szélesebbek, rövidebbek, lekerekítettebbek (széles tojásdad-háromszögűek). A legnagyobb hazai állomány Uzsáról kiveszett, de az utóbbi években több helyről is előkerült.
 
 
Forrás:
Seregélyes Tibor, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp.
Pintér István, in Király Gergő (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design