magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» kék pattanóbogár
kék pattanóbogár
 
Adatok:
 Magyar név: kék pattanóbogár
 Latin név: Limoniscus violaceus
 Tágabb kategória, magyar: Ízeltlábúak (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Arthropoda (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Bogarak (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Coleoptera (ordo)
 Fokozottan védett: igen
 Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 2001
 Fokozottan védetté nyilvánítás éve: 2012
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv II.
A védett fajhoz még nincs feltöltve kép

 
Méret: 10-11 mm.
 
Külalak: Keskeny testének oldalai majdnem párhuzamosak, alapszíne fényes fekete, háti oldala fémes kéken irizál. A tor erősen pontozott.
 
Élőhely: Elsősorban alföldi és középhegységek erdeiben él. Kedveli a pannon cseres-tölgyeseket, törmeléklejtő- és szurdokerdőket, illetve egyéb idős lombhullató fák által is alkotott erdőállományokat.
 
Előfordulás: Közép-Európai fajként tartják számon, de a kontinens legdélebbi és legészakibb területei kivéve, foltszerűen szinte egész Európában jelen van. Magyarországon kívül előfordul Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, és az Egyesült Királyságban, illetve Törökország kis-ázsiai területeire is áthúzódik az elterjedési területe. Magyarországról először 2006-ban került elő a Szentendre-Visegrádi-hegységből és a Börzsönyből, majd 2008-ban egy célzott kutatási program során sikerült kimutatnia a Budai-hegységből, Naszályról, Gerecséből, Vértesből, a Gödöllői-dombságból és a Rábaközből.
 
Aktivitási periódus:
 
Biológia: Azokban az idős állományú erdőkben találja meg szükségleteit, ahol az idős vagy frissen elhalt fák törzsének odvai a talajszinthez közel alakulnak ki. A lárvák ezekben az odvakban felhalmozódott törmelékben és korhadékban fejlődnek, ezzel is táplálkoznak. A mikroklímára nagyon érzékenyek, ezért a túl korhadt törzsek, amelyek szivacs módjára megszívják magukat nedvességgel vagy áteresztik a vizet már nem megfelelő az állatok számára. A kifejlett állatok életmódjáról keveset tudnak a szakemberek. A család tagjait angol nyelven „click-beetle” néven emlegetik, mert veszély esetén egy jól hallható „click” hangot adva elugranak (pattannak). Veszélyeztető tényezői az intenzív erdészeti gazdálkodás ( pl. tarvágás, teljes állomány csere, valamint az öreg fák és a holt faanyag eltávolítása), illetve a növényvédő vegyszerek túlzott alkalmazása.
 
 
Ref.:
http://entomologia.rediris.es/aracnet/9/articulos/elateridos/ (spanyol nyelvű)
http://www.nhm.ac.uk/nature-online/species-of-the-day/biodiversity/endangered-species/limoniscus-violaceus/taxonomy/index.html (angol nyelvű)
http://cmsdata.iucn.org/downloads/european_red_list_of_saproxylic_beetles_new.pdf
 
 
 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design