magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» dunavirág
dunavirág
 
Adatok:
 Magyar név: dunavirág
 Latin név: Polymitarcis virgo
 Tágabb kategória, magyar: Ízeltlábúak (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Arthropoda (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Kérészek (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Ephemeroptera (ordo)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 2001
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
A védett fajhoz még nincs feltöltve kép

Kérészek rendje (Ephemeroptera)
 
 
Polymitarcydae család
 
Dunavirág vagy Fehér kérész (Polymitarcis virgo, Syn.: Ephoron virgo)
A dunavirágfélék családjának egyetlen hazai képviselője. Hazánk második legjelentősebb kérésze, amely méretében sem sokkal marad el a kb 4 cm-es nagyságot elérő tiszavirágtól (Palingenia longicauda). Teste 10-18 mm. A fej sárgásfehér, a homlok fekete. A tor sárgás vagy barnás színű, a potroh felül barna, alul sárgásfehér. A szárnyak tejfehérek, átlátszatlanok. Három fartoldaléka van, de a hímen a középső igen rövid, rövidebb mit az ivarlábak. a nőstény mind a három faroktoldaléka fejlett. A szubimágó hasonlít az imágóhoz, csak a lábak fejletlenebbek, különösen a hím elülső lábpárja. Az imágók utolsó lábpárja rövid és gyenge.
A dunavirág lárvája a folyók iszapos üledékében él, melyekben kacskaringós járatokat épít. Erőteljesen hasonlít a tarka kérészek (Ephemeridae) lárváihoz, ám azoknál kisebb, legfeljebb 15 mm nagyságú. Megkülönböztetni segít továbbá, hogy az előző család fajaival ellentétben rágóinak hegye nem kifelé, hanem a test középvonala felé hajlik.
Magyarországon a Dunában, a Tiszában, az Ipolyban, a Bodrogban és a Sajóban sikerült megtalálni lárváit. A két fartoldalékkal rendelkező imágók feltűnőek tejfehér színű szárnyaikkal és fehéres testükkel.
Életmódjukra jellemző, hogy rajzáskor nemcsak a vizek mellett maradnak, hanem ellepik a partokat, sőt megjelennek az ember lakta területeken a kigyulladó lámpafények körül. A július végén-augusztusban rajzó imágók igen hamar elbágyadnak, elhervadnak, így rajzásuk két nap alatt teljesen lezajlik, s előfordulhat, hogy utána évekig nem jelentkeznek.
 
Ref:
KRISKA GY. 2008: Édesvízi gerinctelen állatok Határozó, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 158 pp.
DR. UJHELYI S. (1959): Kérészek-Ephemeroptera – Fauna Hungariae V. Kötet – 5. Füzet, Akadémia Kiadó, Budapest.
 
Kép(ek) forrása:
http://www.rheinstation.uni-koeln.de/11469.html
http://photoblog-liberte.blogspot.com/
 
 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design