magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» szürkés ördögszem
szürkés ördögszem
 
Adatok:
 Magyar név: szürkés ördögszem
 Latin név: Scabiosa canescens
 Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Mácsonyafélék (család)
 Szűkebb kategória, latin: Dipsacaceae (familia)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1993
 Rendelet melléklete: 1. melléklet


Szinoníma: -
 
 
Termet: 15–50 cm. Életforma: Hemikryptophyta
Leírása:
15–50 cm magas, elágazó, pelyhes szárú növény. Meddő tőrózsájának levelei 5–10 cm hosszúak és 1–1,5 cm szélesek, az alsó szárlevelekkel együtt pelyhesek vagy (ritkán) kopaszak, épek, hosszúkás visszás-tojásdadok vagy lapát alakúak. A kisebbedő szárlevelek mélyen, fésűsen szeldeltek, a szeletek 1–3 mm szélesek. A virágzat lilás-szürkéskék, lapos vagy félgömbös fejecske. A párta forrt, 5 cimpájú; a szélső virágok külső cimpái nagyobbak a többinél.
 
Virágzása:
július – szeptember / VIII – XI.
 
Élőhelye:
Inkább mészkedvelő; sziklagyepekben, szikla- és pusztafüves lejtőkön, löszpusztagyepekben, hegyi réteken, kaszálókon, homokpusztákon, száraz tölgyesekben, erdei- és feketefenyvesekben, ritkán lápréteken találkozhatunk vele.
 
Előfordulása:
Közép-európai flóraelem.
Zemplén, Aggteleki-karszt, Bükk, Ózdi-dombvidék, Mátra, Cserhát, Gödöllői-dombvidék, Naszály, Börzsöny, Visegrádi-hegység, Pilis, Budai-hegység, Tétényi-sík, Velencei-hegység, Vértes, Bakony, Bakonyalja, Pannonhalmi-dombvidék, Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység, Villányi-hegység, Balfi-dombvidék, Kemeneshát, Kemenesalja, Őrség, Zalai-dobvidék, Dél-Zala, Belső-Somogy, Tolnai-hegyhát, Kis-Alföld, Mezőföld, Tengelici-hegyvidék, Turján-vidék, Duna–Tisza köze, Hortobágy, Nyírség, Bereg-Szatmári-sík.
 
Megjegyzés:
A család más nemzetségeiben is van több, némiképp hasonló faj, de ezeknél a párta 4 cimpájú. A mezei és a galambszínű ördögszemnél (Scabiosa triandra, Scabiosa columbaria) a tőlevelek és az alsó szárlevelek fogazottak vagy lantosan szeldeltek.
 
Veszélyeztetettsége: V: 5; H: 1;
 
 
Forrás:
Farkas Sándor, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., Felföldy Lajos in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design