magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» barnahátú zsemlegomba
barnahátú zsemlegomba
 
Adatok:
 Magyar név: barnahátú zsemlegomba
 Latin név: Scutiger pescaprae
 Tágabb kategória, magyar: Bazidiumos gombák (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Basidiomycota (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Zsemlegombafélék (család)
 Szűkebb kategória, latin: Albatrellaceae (familia)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 2005
 Rendelet melléklete: 9. melléklet


Rövid jellemzés:
Az erősen savanyú talajon növő gomba kalapja gyakran szabálytalan, pata vagy kagyló alakú, finoman pikkelyes, kissé repedezett felületű, barna színű. A jellegzetesen sárgás tönkre lefutó, likacsos termőrétege fehéres színű.

Leírás:
A kalap 6–12 cm átmérőjű, domborúból ellaposodó, később tölcsérese¬dő, szabálytalan, féloldalas, pata vagy kagyló alakú, felülete fiatalon nemezes, később finoman felpikkelyesedő, olívbarna, vörösesbarna, feketésbarna színű. A termőréteg likacsos szerkezetű, a tönkre lefutó, a pórusok tágak, szabálytalanul szögletesek vagy kerekdedek, krém- vagy sárgás színűek. Tönkje 5–8 × 1,5–3 cm, gyakran oldalt álló, hengeres a töve felé megvastagodó, bunkó formájú, finoman pikkelyes felületű, sárgás, narancsbarnás színű. Húsa vastag, törékeny, fiatalon puha, később szívós, fehéres színű. Szaga kellemes, íze mogyorószerű.

Fogyaszthatóság:
Fiatalon ehető, de ritkasága miatt nincs jelentősége.

Életmód:
Mikorrhizás.

Élőhely:
Egyesével vagy kis csoportokban terem hegyvidéki jellegű, savanyú talajú, üde lomberdőkben, és szubalpin, alpin fenyőerdőkben. Hazánkban mészkerülő bükkösökből ismertek előfordulásai.

 
Összetéveszthetőség:
A fakó zsemlegombával (Albatrellus ovinus) téveszthető össze, de annak termőteste kezdetben fehéres, majd idővel megsárgul.

Földrajzi elterjedés:
Ausztráliában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt. Európában a Földközi tenger vidékétől Dél- és Közép-Európán keresztül észak felé Németországig, Lengyelországig, Hollandiáig, Dániáig terjedt el. Itt sík vidékeken ritka, domb- és középhegységi részeken szórványos, az Alpokban és a Pireneusokban helyenként gyakori és 1100 m fölé is fölhatol. Az európai atlantikus vidékekről (Nyugat-Franciaország, Nagy-Britannia, Írország), valamint az Észak- és Kelet-Európai területekről hiányzik (KRIEGLSTEINER 2000a).

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten:
A faj erős visszahúzódást mutat egész Európában vagy sok helyről teljesen kipusztult (KRIEGLSTEINER 2000a). Ennek okai mindenképpen az erdőtalajok eutrofizálódása, kiszáradása és az erdőgazdálkodás által megváltoztatott környezet lehetnek. Ehető volta szintén veszélyeztető tényező.

Forrás: Mikológiai közlemények Clusiana Vol. 45. No. 1-3. (2006)
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design