magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» hóvirág (kikeleti hóvirág)
hóvirág (kikeleti hóvirág)
 
Adatok:
 Magyar név: hóvirág (kikeleti hóvirág)
 Latin név: Galanthus nivalis
 Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Amarilliszfélék (család)
 Szűkebb kategória, latin: Amaryllidaceae (familia)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 2005
 Rendelet melléklete: 7. melléklet
 Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv V.
 Egyezmények: CITES II.,EU CITES B.
 Népi elnevezések: kikeleti hóvirág


Szinoníma: -
 
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae).
 
Termet: 10-20 cm
 
Életforma: Geophyton
 
Leírása: A levele 5-9(-15) mm széles, a tőkocsány általában egy virágú. A fehér színű virága bókoló, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből áll. A külső lepel 15-25 mm hosszú, 4-8 mm széles, a belső a csúcsán mélyen kicsípett. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.
Összetéveszthetőség: A hóvirág jellegzetes megjelenésű, ám az egy családba tartozó tavaszi tőzikével (Leucojum vernum) esetlegesen összekeverhető. A tavaszi tőzike lepellevelei közel egyforma méretűek, harang alakban összehajlók és csúcsuk zöldessárga vagy sárga.
 
Virágzása: II-IV.
 
Élőhelye: Üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben.
 
Előfordulása: A Magyar középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön szórványosan fordul elő.
 
A faj egyedének észlelése esetén a megfigyelés pár perc alatt bejelenthető a Vadonleső programunkban, melynek segítségével bárki hozzájárulhat a faj előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel a hosszú távú megőrzését. A program az alábbi logóra kattintva érhető el:
 
 
 
Megjegyzés:
Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.
Tudományos neve a görög gala (tej), anthos (virág) szavak összevonásából származik.
A hóvirágot Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek.
A hóvirág kereskedelemben kapható, hazánkban nem őshonos rokonaival és kerti változataival parkokban és kertekben is találkozhatunk.
A Vadonlesőben a faj természetes élőhelyén való elterjedéséről szeretnénk információt gyűjteni.
 
Forrás:
Mesterházy Attila és Király Gergely in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 
 
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design