magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» remetebogár
remetebogár
 
Adatok:
 Magyar név: remetebogár
 Latin név: Osmoderma eremita
 Tágabb kategória, magyar: Ízeltlábúak (törzs)
 Tágabb kategória, latin: Arthropoda (phylum)
 Szűkebb kategória, magyar: Bogarak (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Coleoptera (ordo)
 Fokozottan védett: igen
 Természetvédelmi érték: 250 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1982
 Fokozottan védetté nyilvánítás éve: 2001
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv *II.,Élőhelyvédelmi Irányelv IV.
 Egyezmények: Bern II.
A védett fajhoz még nincs feltöltve kép

Méret: 30-33 mm.
 
 
Külalak: Egyik legnagyobb hazai bogárfajunk, amely még kevéssé gyakorlott emberek számára is könnyen fölismerhető.
 
Élőhely: Elsősorban az ártéri puha- és keményfa ligeterők, de megtalálták már mezei juharos-tölgyesben is. Olyan erdőkben fordul elő, melyek állományában jelentős az idős fák aránya.
 
Előfordulás: Valaha egész Európában elterjedt volt Észak-Skandináviát és az Ibériai félsziget déli részét kivéve, mára viszont Nyugat-Európa nagy részéről és Nagy-Britanniából eltűnt. Magyarországon legerősebb populációja a Szigetközben, a Mosoni-Duna füzeseiben él, de megtalálták már a Gödöllői-dombságban, a Déli-Bakonyban, a Nyírségben és Sárvár mellett is.
 
Aktivitási periódus
 
Biológia: A lárvák elhalt fák nagyméretű odvaiban felhalmozott, egyenletes nedvességű fakorhadékban fejlődnek. Ilyen fakorhadékok csak olyan erdőkben alakulhatnak ki, ahol az elpusztult öreg fákat is a területen hagyják és a holt faanyagot nem távolítják el. E különleges élőhelyi igényei miatt az egyik legveszélyeztetettebb európai bogárfaj. A hazai erdőrezervátum hálózatnak nagy szerepe lehet a faj fennmaradásában?
A kifejlett állatok rejtőzködő életmódja miatt keveset tudnak róluk a szakemberek. Az imágók az odvas fatörzsekben rejtőzködnek, rajzáskor a lombkoronában repülnek. A fák kifolyó nedveivel táplálkoznak. Délután és este aktívak.
 
 
Ref.:
A szárnyfedők oldalán nincs kivágása a szőrös virágbogaraknak (Trichiinae), úgyhogy ezek repüléskor kénytelenek szárnyfedőiket kinyitni. Nálunk legnagyobb képviselőjük a remetebogár (Osmoderma eremita Scop.), mely a 26–33 mm hosszúságot is eléri; fémfényű feketésbarna, felülete bőrszerűen ráncolt. A hím homorúra kivájt fejének kétoldalán hegyes dudor emelkedik ki, a nőstény feje domború. Ez a bogár jellemző, kajszínbarackra emlékeztető erős illatáról már messziről magára vonja a figyelmet. Leginkább vén fűzfák, de más lombos fák pudvájában található a lárvája, amely itt éli át fejlődését.
 
 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design