magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» bajuszos denevér
bajuszos denevér
 
Adatok:
 Magyar név: bajuszos denevér
 Latin név: Myotis mystacinus
 Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)
 Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)
 Szűkebb kategória, magyar: Denevérek (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Chiroptera (ordo)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1901
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv IV.
 Egyezmények: Bern II.,CMS II.,EUROBATS


 
Testhossz: 3,5-4,8 cm, alkarhossz: 3,1-3,6 cm, testtömeg: 4-8 g
 
Hazai elterjedés
Főként hegyvidéken él, de ritkán alacsonyabb térszíneken is előfordul. Jelentősebb állományai az Északi- és a Dunántúli-középhegység területén találhatók, emellett a Mecsekben, Kőszegi-hegységben és a Zalai-dombságban is él. Az Alföldről – néhány előfordulást leszámítva – hiányzik. Azt lehet mondani, hogy ahol őshonos keményfa erdők vannak, ott a bajuszos denevér is előfordulhat. Régebbi adatainak egy része a nagyon hasonló, 2001-ben leírt nimfadenevérre vonatkozhat.
 
Élőhelye
Erdőlakó denevérfaj, főként tölgyesek lakója. Szereti a víz közelségét, gyakran megtalálható középhegységeinkben levő kis erdei tavak környékén, égeressel kísért patakvölgyekben. Hasonló élőhely igényük miatt gyakran a Brandt- és a nimfadenevérrel együtt fordul elő.
 
Életmód
Búvóhelyei nyáron faodvakban találhatók, télire egy kisebb részük barlangokba, felhagyott bányavágatokba vonul telelni, míg a többség faodvakban telel át. Hidegtűrő faj, téli álma novembertől márciusig tart. Vadászterülete erdőkben, fás területeken van. Nyáron 30-50 példányos kolóniákat alkot, de hazánkban erről nincsenek ismereteink. Jellemzően helyhű, de kimutatták már 240 km-es vándorlását is Európában.
 
Természetvédelmi megítélés
Közepesen gyakori faj. Állományának fennmaradása szempontjából az élőhelyén végzett fakitermelés a legproblémásabb. A búvóhelyként szolgáló odvas fák kivágása mellett, az égeresek, mint táplálkozóhely szelektív letermelése is veszélyezteti. Védelme érdekében az őshonos fafajok telepítését kell támogatni. Telelőhelyeinek zavartalanságát is biztosítani kell védelme érdekében.
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design