magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» nimfadenevér
nimfadenevér
 
Adatok:
 Magyar név: nimfadenevér
 Latin név: Myotis alcathoe
 Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)
 Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)
 Szűkebb kategória, magyar: Denevérek (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Chiroptera (ordo)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1901
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv IV.
 Egyezmények: Bern II.,CMS II.,EUROBATS




A védett fajhoz még nincs feltöltve kép

 
Testhossz: 3,5-4,7 cm, alkarhossz: 3,1-3,6 cm, testtömeg: 4-8 g
 
 
Hazai elterjedés
A nimfadenevér a bajuszos denevértől morfológiai bélyegek alapján nehezen különíthető el. Hazai előfordulási adatai jelenleg csak az Északi-középhegység és a Bakony területére korlátozódnak. Az elmúlt néhány évben a Mátrában, Bükkben, Zempléni-hegységben, Medvesben és a Bakonyban összesen közel harminc helyszínen sikerült hálóval megfogni. A szórványos külföldi előfordulásokhoz képest, hazánk északi, erdősült hegyvidéki területein viszonylag gyakorinak tekinthető.
 
Élőhely
Kifejezetten erdőlakó faj. Hazánkban 300-700 m tengerszint feletti magasságú erdei élőhelyekről került elő. Az eddigi ismeretek alapján, tipikus élőhelyei a hűvösebb klímájú, nyirkos völgyek, ahol nyáron is állandó források, szivárgó vizek, kisebb vízfolyások vagy mesterséges tavacskák találhatók. Erdei élőhelyeken található barlangoknál tizenkét alkalommal észlelték.
 
Életmód
A faj életmódja igen kevéssé ismert. A napközben faodvakban tartózkodó egyedek a többi kistestű fajhoz hasonlóan, napnyugta után 30-60 perccel indulnak rovarvadászatra. Telelőhelyét ez idáig nem sikerült felderíteni, faodvakban és földalatti élőhelyeken egyaránt áttelelhet. Vonulásáról nincs adatunk, valószínűleg csak kisebb távolságokra vándorol. A bajuszos és a Brandt-denevérhez hasonlóan, egyedei magas életkort élhetnek meg.
 
Természetvédelmi megítélés
A fajra vonatkozó ismeretek meglehetősen hiányosak. Intenzív kutatásokkal feltételezhetően az Északi-középhegységen kívül több helyről is kimutatható lenne. Az ismert hazai élőhelyek többsége ugyan védett területen található, de az itt is jellemző intenzív erdőgazdálkodás a faj hazai állományát közvetlenül veszélyeztetheti. Mivel élőhelyének fontos elemei a különböző víztestek, ezért azok megváltoztatása (pl. tavak lecsapolása, patakmedrek rendezése) jelentős hatással lehet előfordulására.
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 
 
 
 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design