magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» törpecickány
törpecickány
 
Adatok:
 Magyar név: törpecickány
 Latin név: Sorex minutus
 Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)
 Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)
 Szűkebb kategória, magyar: Cickányalakúak (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Soricomorpha (ordo)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 25 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1901
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Egyezmények: Bern III.


 
 
Testhossz: 4,5-6 cm, farokhossz: 3-4 cm, testtömeg: 2,5-7 g
 
 
Hazai elterjedés
A törpe cickány hazánk teljes területén előfordul.
 
Élőhely
Legnagyobb számban a nedvesebb és üdébb rétekre, sásosokra jellemző. Lombhullató és kevert lombú erdőkben is előfordul, de a zárt erdőket kerüli, azonban minden élőhelyen előnyös számára a sűrű aljnövényzet, amely hűvösebb és párásabb mikroklímát biztosít. Falusi kertekben, árokszéleken is gyakori. Télen emberi települések közelében is előfordul.
 
Életmód
A törpe cickány egyedeknél a testmérethez képest a karom nagyobb, mint rokon fajainál, ami a nedves élőhelyekhez történő alkalmazkodásra utal. Az erdei cickány és a törpe cickány az avar különböző rétegeiben fordul elő; míg az erdei cickány a földalatti járatokban tartózkodik többet, addig a törpe cickány az avar felsőbb rétegeiben gyakori. Ugyanez vonatkozik a fészkek elhelyezkedésére is. Hazai vizsgálatok is több élőhelytípusban kimutatták a két faj együttes jelenlétét. Téli álmot nem alszik.
 
Természetvédelmi megítélés
A faj populációinak védelme az élőhelyek természetes, vagy természetközeli állapotának fenntartásával biztosítható. A törpecickány gyakorisági eloszlását elsősorban a gyöngybaglyok köpetvizsgálatai alapján tudjuk nyomon követni. A természetes, vagy természetközeli élőhelyek minőségét fenntartó beavatkozások, az élőhelyek megfelelő ökológiai állapotának megőrzése biztosítja a törpecickány stabil állományainak fennmaradását.
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design