magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» keleti cickány
keleti cickány
 
Adatok:
 Magyar név: keleti cickány
 Latin név: Crocidura suaveolens
 Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)
 Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)
 Szűkebb kategória, magyar: Cickányalakúak (rend)
 Szűkebb kategória, latin: Soricomorpha (ordo)
 Fokozottan védett: nem
 Természetvédelmi érték: 25 000 Ft
 Védetté nyilvánítás éve: 1901
 Rendelet melléklete: 2. melléklet
 Egyezmények: Bern III.


 
 
Testhossz: 5,5-8 cm, farokhossz: 2,5-4,5 cm, testtömeg: 3-7,5 g
 
 
Hazai elterjedés
Magyarországon általánosan elterjedt, gyakori fajnak tekinthető. A mezei cickánynál minden bizonnyal gyakoribb.
 
Élőhely
Több élőhelytípusban előfordul, de kerüli az összefüggő erdőket. Mozaikos vegetációjú területeken, bozótosokban, valamint kertekben és településeken is megtalálható. Közép-Európában a keleti cickány populációi többnyire kevésbé használják a potenciális élőhelyeknek számító réteket, patakpartokat és egyéb nedvesebb biotópokat. Hazai csapdázásos vizsgálatok kimutatták a keleti és a mezei cickány együttes előfordulását. Míg a mezei cickány a szárazabb mikroklímájú élőhely foltokat is használta, addig a keleti cickány ezeken a száraz élőhelyfoltokban már nem fordult elő.
 
Életmód
Rendszeres szünetekkel, 24 órán keresztül mozog, főleg a reggeli és délutáni órákban. A keleti cickány esetében, meghatározott szociális szerkezet alakul ki a populáción belül, és az egyedek között jelentős mértékű az agresszív viselkedés. Az erre vonatkozó vizsgálatok során kiderült, hogy a hím egyedek egymással jóval agresszívebben viselkednek, mint a nőstényekkel, viszont a nőstények annak érdekében, hogy saját szaporodási sikerüket javítsák, hosszú távú kapcsolatot próbálnak kiépíteni a hímekkel. A faj ezek alapján erősen territoriális viselkedésű. Hallása, tapintása és szaglása igen fejlett, látása viszont kevésbé jó. Téli álmot nem alszik.
 
Természetvédelmi megítélés
A keleti cickány populációinak monitorozásával nyomon követhetjük az élőhelyeik állapotának változását is. Egy adott természeti terület zavarása után, vagy a degradációt követő javulás során, a keleti cickány megjelenése az élőhely állatközösségének helyreállását jelzi. A faj helyzete hazánkban nem igényel célzott természetvédelmi célú gyakorlati beavatkozást.
 
 
 Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 
Képek:

 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design