magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Országos Barlangnyilvántartás
Országos Barlangnyilvántartás
 

 

Országos Barlangnyilvántartás

Magyarország barlangkataszteri felosztása

A barlangokra vonatkozó adatokat, dokumentumokat tartalmazó adattár. Felállításáról a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendelkezik, tartalmát a 13/1998 KTM rendelet tartalmazza. Vezetését a természetvédelemért felelős minisztérium végzi (Budapest, 1025 Szépvölgyi u. 162/b, Telefon: 06-1-325-9503). A honlapon szereplő adatok tájékoztató jellegűek, közhiteles adatok szolgáltatása csak egyedi megkeresések alapján lehetséges. 

 A nyilvántartás két részből áll:

 

1. Közhiteles barlangnyilvántartás: alapadatok (azonosító, közigazgatási, védelmi, felszíni területre vonatkozó, kezelési), ezeket hitelesítő dokumentumok, a barlangok elhelyezkedését jelölő topográfiai és a felszíni kiterjedést ábrázoló térképek. 
2. Nem közhiteles nyilvántartás (a Nyilvántartással együtt kezelt, de annak részét nem képező adatok és anyagok): szakmai, tudományos anyagok, állapotfelvételek, fotódokumentáció, részletes térképek, irodalom, ásványminták stb.

 

 


 

A nyilvántartás vezetése kézi és számítógépes rendszerben történik.

Kézi nyilvántartás részei
1. Egy barlangra vonatkozó dokumentumok (Barlangkataszteri egységenként) elkülönítve a közhiteles, ill. nem közhiteles anyagokat. 
2. Barlangkutatási jelentések, pályázati anyagok
3. Topográfiai térképek
4. Kutatási törzslapok
5. Irodalom
6. Fotótár
7. Ásványmintatár

Számítógépes nyilvántartás
1. Access alapú Barlangkataszteri adatbázis, amelyben a közhiteles adatok, és a hozzá kapcsolódó információk találhatóak meg.
2. ArcView Térinformatikai program, melyben a barlangjáratok egymáshoz, és a felszínhez viszonyított helyzetét lehet megtekinteni.
3. Bibliográfia (Huntéka)

vissza

   
 
2006. 02. 28. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design