magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Bölcskei-nőszirmos természetvédelmi terület
Bölcskei-nőszirmos természetvédelmi terület
 
Törzskönyvi adatok:
 Név: Bölcskei-nőszirmos TT
 Törzskönyvi szám: 312/TT/07
 Megye: Tolna
 Település: Bölcske
 Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi
 Védelmi kategória: TT
 Kiterjedése: 111,19 hektár
 Ebből fokozottan védett: 0 hektár
 Hatályba lépés éve: 2007

A védett természeti terület által érintett földrészletek listájaNincs kép a védett területhez

A Bölcskei nőszirmos Természetvédelmi Terület két nagyobb, geomorfológiájában és vegetációjában teljesen eltérő területegységből áll. A Paks-seregélyesi táblarög keleti letörésénél található 29 hektáros löszvölgy löszpusztarétjein olyan védett növényfajok megőrzése a cél, mint a fokozottan védett, európai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű tátorján, vagy a névadó apró nőszirom, melynek itt fellelhető állománya országos jelentőségű. Ezen túlmenően fontos feladat a napjainkra eltűnőben lévő növénytársulás, az Élővilágvédelmi Irányelv I. függelékében is szereplő löszpusztarét élővilágának megóvása védett és nem védett növény- és állatfajaival együtt. A Madocsai teraszon, a Paks-seregélyesi táblarög keleti letörésének lábánál található nádas, mocsaras terület a Duna egykori árterületének maradványa. Természetközeli állapotából és sziget jellegéből adódóan fontos élőhelye sok védett növényfajnak (pl.: mocsári kosbor, tavaszi tőzike, nádi boglárka), illetve fontos táplálkozó-, szaporodó-, és pihenőhelye védett és fokozottan védett állatfajoknak (pl: haris, bölömbika, vidra). A Duna menti ökölógiai folyosó részét képezi, így a vonuló állatfajok számára is fontos pihenő és táplálkozó terület.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design