magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Kelemér-Serényfalva természetvédelmi terület
Kelemér-Serényfalva természetvédelmi terület
 
Törzskönyvi adatok:
 Név: Kelemér-Serényfalva TT
 Törzskönyvi szám: 310/TT/07
 Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
 Település: Serényfalva
 Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi
 Védelmi kategória: TT
 Kiterjedése: 331,85 hektár
 Ebből fokozottan védett: 81 hektár
 Hatályba lépés éve: 2007

A védett természeti terület által érintett földrészletek listájaNincs kép a védett területhez

A hazai erdőrezervátumok létesítésének célja, hogy természetes és természetközeli állapotú erdeinkben a természetes erdődinamikai folyamatok érvényesülésének teret biztosítsunk, s a folyamatokat vizsgálva erdeinkről további alapvető (s a későbbiekben gazdálkodási részről is hasznosítható) ismereteket szerezzünk. Az országos erdőrezervátum program keretében a 069-es sorszámú Kelemér-Serényfalva Erdőrezervátum többé-kevésbé természetszerűnek mondható erdei a Putnoki-dombság cseres- és gyertyános-kocsánytalan tölgyes állományait hivatottak reprezentálni.

A Kelemér-Serényfalva Erdőrezervátum területének meghatározó felszínalaktani képződménye az észak-déli irányú Szörnyű-völgy, melyet nyugatról a Piroska-hegy 377,5 m magas gerince, keletről pedig az érintett terület legmagasabb pontjának számító a Kormos-verő (443,9 m) határol (az erdőrezervátum legalacsonyabb része a Szörnyű-völgy alsó, 236,4 m magas völgyszakasza).
Az erdők jelentős részét a völgyaljakban és a dombok északi lejtőin előforduló gyertyános-kocsánytalan tölgyesek alkotják.
A dombtetők és a lejtők felső harmadának jellemző állományai az elegyetlen kocsánytalan tölgyesek, melyek – mint a jelenleg is látható szukcessziós folyamatok is mutatják – zömmel gyertyános-tölgyes termőhelyeken alakultak ki.
A dombok déli letörésein – a Szörnyű-völgy mindkét oldalán – több helyütt is előfordulnak a cseres-kocsánytalan tölgyesek.
Ezeknél az állománytípusoknál jóval kisebb kiterjedésben – mindössze néhány ormon – megjelennek a mészkerülő tölgyesek.
Égerligetek a Pálma-forrás feletti és alatti völgyszakaszon, valamint a Szörnyű-völgy keleméri Mohos-tavak irányába (az országos kék túra mentén) húzódó oldalvölgyében találhatók olyan értékes növényfajokkal, mint a tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia agg.) és az óriás zsurló (Equisetum telmateia).
 
A térség faunája átlagosnak mondható dombvidéki fauna, a Kárpátok viszonylagos közelsége miatt azonban számos kárpáti-montán faunaelem is megtalálható. Az erdőrezervátum területén néhány rendszertani csoportot (pl. csigák, ikerszelvényesek, csótányok, bogarak, pókok, gerincesek) leszámítva eddig egyáltalán nem folytak zoológiai kutatások.
 
Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
 


Dokumentumok:

   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design