magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Erdőtelki-égerláp természetvédelmi terület
Erdőtelki-égerláp természetvédelmi terület
 
Törzskönyvi adatok:
 Név: Erdőtelki-égerláp TT
 Törzskönyvi szám: 206/TT/89
 Megye: Heves
 Település: Erdőtelek
 Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi
 Védelmi kategória: TT
 Kiterjedése: 18,1 hektár
 Ebből fokozottan védett: 0 hektár
 Hatályba lépés éve: 1989

A védett természeti terület által érintett földrészletek listájaNincs kép a védett területhez

Az Erdőtelki Arborétum közvetlen szomszédságában található terület védetté nyilvánításának célja az Alföldön mára megritkult éger- és fűzlápi, valamint a mocsári tölgyes növénytársulások élővilágának megőrzése volt.
Az égerláp területén ered a Hevesi-sík egyik jelentős patakja, a Hanyi-ér, amely az értékes erdőtársulások vízutánpótlását is biztosítja. Bár az égeres fajkészlete szegényes, az erdő megjelenése, a „lábas égerfáknak” köszönhetően visszaidéz valamit az Alföld eredeti természeti képéből. Az égeres és a Hanyi-ér természetvédelmi szempontból legértékesebb növényfajai a mocsári gólyahír, a vízmelléki csukóka és az erdei káka. A Hanyi-ér és az égerláp, mint vizes élőhely, fontos kétéltű szaporodóhely. Gyakori faj a vöröshasú unka és a zöld varangy, de előfordul a tarajos gőte és a mocsári béka is. A terület madártani értékét az égeres szegélyein, a cserjeszintben és a bolygatott, cserjésedő gyepekben, valamint magaskórós élőhelyen költő, fészkelő énekesmadár-közösség jelenti. Az égeresben gyakori faj a fülemüle, a barátposzáta, a kis poszáta és az erdei pinty. A ritkás fás-bokros élőhelyen jellemző faj a tövisszúró gébics és a mezei poszáta. Emlősök közül megemlítendő a hermelin, mely a település közelsége ellenére is előfordul a területen.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 
 


Dokumentumok:

   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design