magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Tatai Öreg-tó
Tatai Öreg-tó
 
Törzskönyvi adatok:
 Név: Tatai Öreg-tó
 Törzskönyvi szám: 10/27/TT/77
 Megye: Komárom-Esztergom
 Település: Tata
 Védettségi szint: helyi jelentőségű
 Védelmi kategória: TT
 Kiterjedése: 612,96 hektár
 Ebből fokozottan védett: 0 hektár
 Hatályba lépés éve: 1977

A védett természeti terület által érintett földrészletek listájaNincs kép a védett területhez


  Szinte az egész világon egyedülálló jelenség, hogy az igen óvatos vadludak egy olyan tóra és olyan tömegben érkeznek évről-évre telelni, amelyet egy város – a maga lüktető zajával, ezernyi fényével – szinte teljesen körülvesz és amelynek tágabb vidéke is nagymértékben urbanizálódott, iparosodott. Az pedig még különlegesebbé teszi a tavat, hogy e természeti látnivaló egy sok száz éves építészeti örökséggel, egyedülálló műemléki környezettel együtt adatik meg. Ugyancsak lenyűgöző tény, hogy míg télen a madaraké a tó, addig nyaranta fürdőzők, vízisportolók, turisták sokasága veszi birtokba. Az Öreg-tó a természet és kultúra igazi találkozópontja.
 
  A tatai Öreg-tavon napjainkig több mint 210 madárfajt figyeltek meg az ornitológusok. E fajok között ugyan számos ritkaság is előfordul, de a tó a nemzetközi jelentőségét sokkal inkább az itt megpihenő vízimadarak hihetetlen tömegeinek köszönheti. Egy-egy téli napon akár 30-40 ezer vadlúd, 5-10 ezer sirály, réce és egyéb vízimadárfaj látható az európai léptékben rendkívül kicsinek számító, mindössze 2 km² nagyságú tavon.
 
  A Ramsari Egyezmény alapján Magyarországon nemzetközi jelentőségűvé nyilvánított vizes élőhelyek közül az egyik a tatai Öreg-tó.
 
 
   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design