magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Keressük az év ökoturisztikai élményét
2018.04.24.
Az ökoturizmus szereplői mérethetik meg magukat a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán. Idén azonban a korábbi évektől eltérően olyan, természethez kapcsolódó, autentikus élményeket nyújtó ökoturisztikai programokat keresünk, amelyek egy-egy hazai helyszín értékeinek megismerését teszik lehetővé. Fontos szempont, hogy az élmény több generáció számára együtt élvezhető, fizikai és infokommunikációs szempontból is hozzáférhető, a kapcsolódó tájékoztatás egyértelmű, többnyelvű legyen, és megfeleljen a digitalizáció keltette igényeknek is.
Részletek
Ökoszisztéma-szolgáltatások térképezése egy országos program keretében
2018.04.19.
Az ökoszisztéma-szolgáltatások térképezése és fejlesztése az Európai Unió 2020-ig szóló Biodiverzitás Stratégiájának kiemelt célkitűzése. Ebből következően az ökoszisztéma-szolgáltatásokhoz fűződő tevékenységek a természetvédelem országos programjának is a középpontjában állnak.
Részletek
Zöldinfrastruktúra - már Magyarországon is
2018.04.18.
A természetvédelem országos programjának köszönhetően Magyarországon is elindult a zöldinfrastruktúra-hálózat megalapozása. A programelem fejlesztéseként általános cél – a zöldinfrastruktúra-hálózat funkcionális rendszerként történő működtetése mellett – az ökoszisztémák hálózataira épülve az ember és az élővilág jóllétének, azok egyensúlyban működő kölcsönhatásának elérése.
Részletek
2018. évi LIFE pályázatok indikatív ütemterve
2018.04.10.
Az Európai Bizottság tájékoztatást adott a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program (LIFE) 2018. évi pályázatainak indikatív ütemtervéről.
Részletek
Újabb fontos értékeléseket fogadott el az ökoszisztéma szolgáltatásokkal foglalkozó nemzetközi platform
2018.04.10.
A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) 6. ülésén (Kolumbia, Medellín) fontos újabb jelentéseket fogadott el: több éves munka után elkészült a Szárazföldek degradációja és restaurációja (Land degradation and restauration) tematikus értékelés, valamint a különböző régiók biodiverzitás állapotára vonatkozó összefoglaló jelentései. Az ülésnek fontos magyarországi vonatkozása is van, mert Dr. Török Katalint, a magyarországi jelöltünket MEP-taggá választották.
Részletek
LIFE Infónap 2018
2018.04.10.
A Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. 2018.05.10-én, Dobogókőn rendezi meg LIFE infonapját, melyre minden korábbi és leendő LIFE pályázót szeretettel várnak.
A szakmai napon a 2018-as természetvédelmi-, környezetvédelmi- és éghajlat-politikai témájú pályázati felhívásokról lesz szó, valamint sok egyéb, hasznos információt tudhatnak meg a LIFE pályázatok beadásával kapcsolatban.
Részletek
Földikutya-évindító a Természettudományi Múzeumban
2018.04.05.
2018-ban a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program, a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal karöltve, a földikutyát jelölte ki Az Év Emlősének – mondta el dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár március 29-én a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Részletek
Inváziós szakmai nap a Földművelésügyi Minisztériumban
2018.04.04.
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya idén harmadik alkalommal szervezte meg az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai napot. A nagyközönség számára is nyitott rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében zajlott, mintegy 170 fő részvételével.
Részletek
Fecskevédelem az év minden napján
2018.03.29.
Számos cikk, illetve sajtóközlemény hívja fel figyelmünket a fecskék védelme szempontjából kiemelkedő április-májusi időszakra. Ekkorra tehető ugyanis a telelési területekről visszatérő madarak első költési időszaka.

Részletek
Megújult a Tettyei-mésztufabarlang
2018.03.26.
2018. március 23-án került átadásra a Tettyei-mésztufabarlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítás, valamint elkészült a barlang világítás rekonstrukciója is a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében.
Részletek
Az idén is folytatódik az Ifjú Kócsagőr program
2018.03.22.

2018-ban immár hatodik alkalommal rendezzük meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja az ismeretterjesztés, a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése.

Részletek
Napelemes - kiserőmű avatás és Magbörzével egybekötött Nyílt nap a Növényi Diverzitás Központban
2018.03.20.
Évente várhatóan 260-270 MWh elektromos energiát termelnek majd a kiépített fotovoltaikus rendszerek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) területén. Mindez az intézmény villamosenergia szükségletének jelentős részét fedezi majd. Az új létesítményt 125,77 millió Ft Európai Uniós támogatással épült. A napelemes-kiserőmű bővítésével lehetővé vált – többek között – az elavult fűtési rendszerek kiváltása is.
Részletek
Vakrandi a múzeumban
2018.03.20.
A Földművelésügyi Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztálya szeretettel meghívja Önt és kedves családját a főosztályunk által üzemeltetett Vadonleső Program keretében meghirdetett „Az Év Emlőse: a földikutya” programsorozat nyitórendezvényére a „Vakrandira”, amire 2018. március 29-én 11.00–12.30 órakor, a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest, Ludovika tér 2-6.) kerül sor, a „Fogas vakony és Földi kölök” – Földikutyák Magyarországon című időszaki kiállítás megnyitójával egybekötve.
Részletek
Megvannak a Natura 2000 díj 2018. évi döntősei!
2018.03.20.
Szavazzon most a kedvencére!
Az Európai Bizottság Natura 2000 díja az európaiak által a Natura 2000 védett területek hálózatán belül a természetvédelembe fektetett időt, elkötelezettséget és erőfeszítéseket ismeri el.
Részletek
Dr. Varga Zoltán professzor úr Széchenyi-díjat kapott
2018.03.19.

Ezúton mi is szívből gratulálunk a professzor úrnak, aki közéleti természetvédelmi munkásságával segítette az állami természetvédelem és a biodiverzitás megőrzését.

Részletek
Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap programja
2018.03.19.
Elkészült az III. Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap programja.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendezvény a korábban meghirdetett időponthoz képest 30 perccel korábban kezdődik! A rendezvény új időpontja: 2018. március 23. (péntek) 9:30 (regisztráció: 09:00 órától).A rendezvény helyszíne: Földművelésügyi Minisztérium, Darányi Ignác terem, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület március 22. 12:00 óráig nyitotteléréséhez kattintson ideMinden érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletek
Akadálymentes Égbolt megállapodás 10 éves évfordulója
2018.03.12.
A szabadvezetékek mentén történő, áramütés vagy ütközés miatti madárpusztulás felszámolására írta alá 2008. február 26-án a természetvédelemért felelős tárca, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint az érintett hálózati engedélyesek az Akadálymentes Égbolt megállapodást, amelyhez a későbbiekben több szakmai szervezet és cég, így az átviteli hálózatot működtető MAVIR ZRt. is csatlakozott. Az önkéntes megállapodás aláírásának 10 éves évfordulója alkalmából az aláírók 2018. február 26-án sajtónyilvános rendezvényt tartottak.
Részletek
Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap
2018.03.05.
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szervezésében immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai nap.
Részletek
Özönnövények visszaszorításának gyakorlati tapasztalatai
2018.03.02.

Megjelent az "Özönnövények visszaszorításának gyakorlati tapasztalatai" című Rosalia kézikönyv javított, kiegészített kiadása, melyet a Turjánvidék LIFE+ Természet program (LIFE10NAT/HU/000020) tett lehetővé.

Részletek
LIFE Pályázói igények szerinti tréning
2018.02.28.
2018 első, LIFE Programhoz kapcsolódó természetvédelmi tréningje mintegy 50 résztvevő közreműködésével február 20-21-én zajlott le Kecskemét és Lakitelek helyszíneken a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya szervezésében.
Részletek

« Vissza     Előre »   

Idegenhonos inváziós fajok
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
A Természetvédelem Nagykövete
Az Év Emlőse
Védett madarak mentése
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design