magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Az Év Emlőse: a földikutya
 
A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges fajt választottak az Év Emlősének a Vadonleső Program felelősei: ezúttal a hazánkban fokozottan védett földikutya fajcsoport érdemelte ki a megtisztelő címet.
   
 
 
A korábban nyugati földikutyaként számon tartott egyetlen fajjal szemben, a tudomány mai állása szerint hazánkban három földikutya faj is él (egy negyedik faj, a szerémségi földikutya korábbi jelenlétét is feltételezik, de élő példány eddig még nem került elő). Ezek a fajok mind kárpát-medencei kialakulásúak és közel kétmillió éves múltra tekintenek vissza. Mindhárom faj fokozottan védett hazánkban és egyenként is rendkívül ritkának számítanak.
 
 
 
 
 
A földikutya kiválasztásával tehát az egész fajcsoportra hívják fel a figyelmet az FM Természetmegőrzési Főosztály Vadonleső Programjában dolgozó munkatársai. A http://www.vadonleso.hu/ honlapon érdemes lesz figyelemmel kísérni az Év Emlőse eseménysorozathoz kapcsolódó rendezvényeket, pályázatokat, melyeket az FM – a hagyományokhoz híven – ezúttal is a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve valósít meg.
   
 
2018.01.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design