magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Magyarország képviseli az Európai Uniót a vadvilág megőrzéséről szóló nemzetközi konferencián
 
A napokban ülésezik Genfben az ENSZ veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményének (CITES) Állandó Bizottsága.
   
 
Az egyhetes ülés keretében a bizottság áttekinti az előrehaladást olyan kérdésekben, mint az afrikai elefántok és orrszarvúak tömeges pusztítása és az elefántcsont, illetve az orrszarvútülök illegális kereskedelme és a ráépülő szervezett bűnözés elleni fellépés, az országok által a vadvilág megőrzése érdekében elfogadott szigorúbb jogszabályok elfogadása és szankciók alkalmazása, a csempészet által leginkább veszélyeztetett emlősök, a tobzoskák globális feketekereskedelmének visszaszorítása. Napirenden szerepel többek között a Japán által „tudományos” célra hivatkozással folytatott bálnavadászat kapcsán a bálnahús-kereskedelem jogszerűségének vizsgálata és szükség esetén nemzetközi szankciók bevezetése, a szintetikus DNS-ből előállított termékek, például ilyen eljárással létrehozott orrszarvútülök hatásainak áttekintése e fajok védelme kapcsán, vagy a 2017  január óta a CITES védelme alatt álló rózsafákból készített hangszerek nemzetközi kereskedelmének ellenőrzése, illetve általánosságban a trópusi fák illegális kitermelése és kereskedelme elleni küzdelem, továbbá szigorú kereskedelmi korlátozások bevezetése azon államokkal szemben, akik nem tesznek eleget az Egyezményből fakadó kötelezettségüknek.

   fotók: http://enb.iisd.org/cites/sc69/

A bizottság a Világ ENSZ régióinak képviselőiből áll. 2013 óta az EU képviselőjeként Magyarország is választott tagja a 19 fős bizottságnak, mely feladatot a Földművelésügyi minisztérium CITES Igazgatási Hatósága látja el, nemzetközileg is elismert sikerrel. Hazánk jelölése és megválasztása nagy megtiszteltetés és elismerése annak a munkának, amelyet az ország az egyezményhez való 1985. évi csatlakozása óta az illegális kereskedelem elleni küzdelemben elért.

További információ:   www.cites.hu; www.cites.org; http://enb.iisd.org/cites/sc69/

CITES igazgatási hatóság