magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Ökoszisztéma-szolgáltatások térképezése és értékelése a Bükki Nemzeti Parkban is
 
Hét európai védett karszt-terület ökoszisztéma-szolgáltatásait vizsgálják az INTERREG Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében. Hazánkat az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park Igazgatóság képviseli a projektben. A „Karszt területek ökoszisztéma szolgáltatása – a helyi fenntartható fejlődés támogatása” (EcoKarst) témacímű projekt a Duna vízgyűjtőjén található karszt-területek védelmét és fenntartható fejlődését szolgálja azáltal, hogy a területek jelenlegi és lehetséges ökoszisztéma-szolgálatásait elemzi.
 
   
 
 

A projekt hét védett karsztterületen valósul meg, melyek részben hasonló adottságokkal (pl. a karszt területekhez kötődő – bennszülött fajokban is gazdag – értékes növény- és állatvilág és formakincs), problémákkal és kihívásokkal (pl. klímaváltozás, inváziós fajok előretörése, karsztvíz-szint csökkenése) rendelkeznek. Az EcoKarst projekt a védett karszt- területek természeti és kulturális értékeit figyelembe véve a helyi gazdasági fejlődés lehetőségeit mutatja be. Számos állami és civil szervezet dolgozik a projektben. A projekt végére (2019) hét helyi és egy közös stratégiát dolgoznak ki, többek között „biodiverzitás barát” (Pro-Biodiversity Business) vállalkozások munkáját is segítve.

A projekt keretében 2017. szeptember 24-27. között szakmai tanulmányutat szerveztek a most 20 éves osztrák Kalkalpen Nemzeti Parkba, melyen 9 ország több mint 60 képviselője vett részt. A tanulmányút célja az volt elsősorban, hogy az egyes országokból meghívott „ökoszisztéma- szolgáltatóknak” és a védett területek kezelőinek lehetőséget adjon a tapasztalatcserére.

 

Kilátás a Hengstpaß hágó területéről. (Fotó: Laufer Zs.)