magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia Egerben
 
A Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztálya, az Eszterházy Károly Egyetemmel, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközponttal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciát (MTBK) 2017. november 2. és 5. között, Egerben.
Mentés
   
 
A MTBK kiemelt küldetésének tekinti a magyar természetvédelemben résztvevő felek közötti párbeszéd és eszmecsere elősegítését. A konferencia ezúttal a természetvédelem hazai és nemzetközi szakpolitikai és társadalmi kapcsolódásaira, a hazai természetvédelmi kutatások gyakorlat sikereire és tanulságaira, valamint a hosszú távú biodiverzitás változásaira és tendenciáira koncentrált.

 

 

 

 

 

 

 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) részéről a konferenciát köszöntötte V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, aki az egyik védnöke is volt a rendezvénynek. Az első plenáris előadást pedig Érdiné Dr. Szekeres Rozália, a Természetmegőrzési Főosztályának (FM-TMF) vezetője tartotta, aki összefoglalta, hogy a konferencia létrejöttekor (Sopronban) megállapított célok mennyire valósultak meg az elmúlt 15 év alatt, hol tart jelenleg a természetvédelem.

A rendkívül színvonalasan megrendezett konferenciához az FM-TMF több témában kapcsolódott, amelyeket poszter formájában mutattak be: pl. „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” című Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) fejlesztési elemeit.

 
 
 
A főosztály munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) 20 éves fennállásának évfordulója kapcsán egy szombat esti kerekasztal beszélgetést is rendeztek, ami nagy érdeklődésre tartott számot. A Dr. Varga Ildikó, az FM- TMF osztályvezetője által vezetett beszélgetésen felidézhettük közösen az NBmR megalkotásának kezdeti lépéseit, az alapítók közül Dr. Török Katalin (MTA ÖKI) és Kisné Dr. Fodor Lívia (FM TMF) emlékezett meg a múltról. Kiemeltük Dr. Láng Edit, Dr. Fekete Gábor, illetve Dr. Demeter András elévülhetetlen szerepét a rendszer felállításában. Megismerhettük a kezdeti célokat, és közösen világítottunk rá a keletkezett értékes adatok megismerhetővé tételének fontosságára, illetve a további fejlesztési irányokra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság így adott hírt az eseményről: https://bnpi.hu/hir/xi-magyar-termeszetvedelmi-biologiai-konferencia-1794.html
 
 
 
 
Mentés
Mentés
Mentés
   
 
2017.11.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design