magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Újabb földikutya előfordulást fedeztek fel!
 
Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport munkatársai óriási felfedezést tettek 2017. április 18-án, amikor egy felszínen mozgó földikutyát sikerült fényképezniük és filmezniük Albertirsa határában. A faj szakértői számára is teljesen új ez az előfordulás, ami azért is különleges, mert a világ egyik legritkább emlőséről van szó. A bizonyított előfordulás története akkor lesz teljes, ha genetikai vizsgálatok eldöntik a talált populáció faji hovatartozását.
   
 
Hazánkban három jelenleg is bizonyítottan élő és egy feltehetőleg az utóbbi évtizedekben, évszázadban kipusztult földikutyafajról van tudomásunk. Ezek a fajokl olyannyira hasonlítanak egymáshoz küllemükben, hogy nincs ember a Földön, aki ránézésre el tudná különíteni őket egymástől. Nem úgy a genetikai állományuk! Genetikai vizsgálatokkal ugyanis óriási különbséget lehet kimutatni köztük: eltérő számú kromoszóma van a sejtjeikben. Mindez természetesen csak az utóbbi évek beható kutatásainak eredményéből derült ki, korábban ugyanis egyetlen fajként, nyugati földikutya néven ismertük.
 
Mivel azonban minden földikutya faj fokozottan védett hazánkban, pénzben kifejezett értékük 1 000 000 Ft és fajonkénti egyedszámuk néhány százra tehető, mindenképpen különleges természeti érték felfedezéséről van szó az albertirsai példányok megtalálásával.
 
Image may contain: 1 person, camera, grass and outdoor
A helyi civil szervezet (Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport) az önkormányzattal jó kapcsolatot ápolva, a működési terület szerint érintett Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, a Magyar Természettudományi Múzeum szakembereivel és a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának munkatársaival összefogva, az FM Földikutyavédelmi Szakértői Csoport álláspontjának kikérésével példaértékű együttműködés keretei közt segítik a most felfedezett állomány megismerését és védelmének minél teljesebb biztosítását.
 
Az albertirsai földikutya-felfedezés izgalmas részleteiről a Természetvédelmi Csoport Facebook oldalán olvashatnak (és egyben a fotók forrása):
   
 
2017.05.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design