magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Felébredtek a pelék
 
A Magyar Természettudományi Múzeum április 28-án, pénteken 10 és 12 óra között adott otthont a „Pele, ébresztő!” évadnyitó rendezvénynek, amellyel az idei Év Emlőse programsorozat indul útjára.
   
 
 A rendezvényt dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója nyitotta meg. A rendezvényen kortárs költőik vadonatúj peleverseiből válogatott Für Anikó színművésznő, Gryllus Vilmos pele-, ürge és egyéb állatos dalaiból énekelt, Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa pedig a pelék életének rejtelmeibe kalauzolta el a vendégül látott gyerekeket és a sajtó képviselőit.
 
 
 
 
 
A tárcánk által működtetett Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóságunk négy éve egy úttörő jellegű kezdeményezéssel lépett a társadalom természetszerető közönsége elé. A hazai természetvédelem történetében első ízben hirdette meg az „Év Emlőse” programot, amelynek első célfaja, az egyik legnépszerűbb védett kisemlősünk, a kelet sün volt. Majd következett Petőfi „fürge ürgéje”, aztán a denevérek és 2017-ben az évben a bokrosok, erdőszegélyek éjszakai koboldja, a mogyorós pele kapta az Év Emlőse titulust.
Négy év, négy emlősfaj, illetve csoport, amely a programsorozatnak köszönhetően országos ismertségre, kedvteltségre tett szert. Most 2017-ben bátran kijelenthetjük, hogy mindez hagyománnyá érett az elmúlt évek során. S mit jelent ez a számok tükrében?
Például 2016-ban a denevérek népszerűsítése kapcsán csak a Vadonleső Program munkatársai mintegy huszonöt országos rendezvényen személyesen vettek részt, és több mint huszonegyezer, a természet iránt érdeklődőt, gyereket, felnőttet értek el közvetlenül a különböző programokkal.
Az Év Emlőse programsorozatban mind a tíz nemzeti park igazgatóságunk igen komoly részt vállal, aminek köszönhetően szintén sok ezer honfitársunk számára biztosítottak az Év Emlőseivel kapcsolatos környezeti nevelési- és terepi rendezvényeket. A visszajelzések szerint ez már komoly üggyé nőtte ki magát a természetszerető lakosság körében. „ – mondta köszöntőjében dr. Rácz András helyettes államtitkár úr.
 
 
 
A köszöntők után Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa „Pele Benedekről” tartott diavetítéses előadást a főleg kisiskolások alkotta közönségnek.
Majd következett Gryllus Vilmos és Für Anikó, akik pelékkel, ürgékkel és egyéb állatos dalokból, versekből nyújtottak át egy csokorral a rendezvény vendégeinek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Év Emlőse programsorozathoz különböző országos pályázatok is kapcsolódnak: mogyorós pele-, és pelevers-illusztráló-, valamint "pelék és szomszédaik" fotó pályázat, de „Eszperente pele vers és mese verseny”-t is hirdet a Vadonleső Program.
A Magyar Természettudományi Múzeum rajzpályázata is a mogyorós peléhez kapcsolódik.
Az év során számos alkalommal, rendezvényeken és fesztiválokon csatlakoznak írók, költők, zenészek és képzőművészek – Für Anikó, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes, Finy Petra, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Lackfi János, a pécsi Tamás Éva Játéktára zenekar és még sokan mások– a programsorozathoz.
 
 
 
 
   
 
2017.05.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design