magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Pele, ébresztő!
 
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program (www.vadonleso.hu) 2017-ben a mogyorós pelét jelölte az Év Emlősének. Az ehhez kacsolódó, egész éves országos programsorozat „Pele, ébresztő!” évadnyitó rendezvénnyel indul útjára, amelynek április 28-án 10 és 12 óra között a  Magyar Természettudományi Múzeum, Semsey Andor terme ad otthont.
   
 

A rendezvényt dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója nyitja meg. A sajtónyilvános eseményen kortárs költők vadonatúj peleverseiből válogat Für Anikó színművésznő, Gryllus Vilmos pele-, ürge és egyéb állatos dalaiból énekel, Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa pedig a pelék életének rejtelmeibe kalauzolja el a vendégül látott gyerekeket és a sajtó képviselőit.

A megnyitó rendezvénnyel indul útjára az egész éves programsorozat, amelynek keretében országos, gyerekeknek szóló pályázatok, pele fesztivál, pelebarát kiskert programok szerepelnek. Az éves programokat világzenei irányba is mozdítjuk: népszerű zenekarok és előadók is bekapcsolódnak "Az Év Emlőse: a mogyorós pele" programsorozat népszerűsítésébe, saját stílusukban megírt dalokkal, egyéb figyelemfelhívó akciókkal, kezdeményezésekkel. Az év során számos rendezvényen és fesztiválon csatlakoznak írók, költők, zenészek és képzőművészek – Für Anikó, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Lackfi János, a pécsi Tamás Éva Játéktára zenekar és még sokan mások– a programsorozathoz.

Kortárs költők által írt peleversek illusztrálására, „Eszperente pele vers esetleg mese” írására,   „Pelék és szomszédaik” természetfotózásra országos pályázatokat is hirdet a Vadonleső Program.  A Magyar Természettudományi Múzeum májustól október közepéig tartó rajzpályázata is a mogyorós peléhez kapcsolódik.

A „Pele, ébresztő!” rendezvény sajtónyilvános esemény, melyre  a belépés díjtalan.

 

A Vadonleső Program a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályán koordinált Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer része.

További információ:

www.vadonleso.hu

www.facebook.com/vadonleso

www.magyarnemzetiparkok.hu

www.facebook.com/magyarnemzetiparkok

  Program

 


10:00-10:10 Köszöntőt mond:

Dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és

Dr. Korsós Zoltán Főigazgató (Magyar Természettudományi Múzeum)

10.10 - 10.30 Bakó Botond (Vadonleső Program): 2017-ben „Az Év Emlőse: a mogyorós pele” – az éves program és az ehhez kapcsolódó pályázatok rövid ismertetése

10.30 - 10.40 Für Anikó előadásában: Vadonatúj pele versek

10.40 - 11.00 Bakó Botond: Milyenek a pelék? Vetítéssel egybekötött előadás

11.00 - 11.30 Gryllus Vilmos: Pelés, ürgés és egyéb állatos dalok

 

A rendezvényre a belépés ingyenes! 

Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
   
 
2017.04.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design