magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Keressük az év Ifjú Kócsagőrét!
 
Az idén immár ötödik alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése.
   
 
Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai nemzeti park igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően, impozáns díjjal és külföldi tanulmányúttal is gazdagodhatnak a program nyertesei.
 
A Prizma Junior különdíjat elnyert Ifjú Kócsagőr program elsődleges célja, hogy az Y generációt kicsábítsa a számítógépek és a blogok világából a természetbe, hogy minél többen közülük megismerhessék az aktív természetvédelemi munka rejtelmeit.
 
Az Y-Triász, melynek tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30Y zenekar és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet 2013-ban létrehozta az Ifjú Kócsagőr programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.
 
Az évről-évre egyre népszerűbb programra április 22-ig (Föld Napja) várjuk azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, szeretnének gyakorlati és elméleti szinten betekintést nyerni a természetvédelem világába.
 
Azok a diákok, akik a pályázatuk alapján az első fordulóba bejutottak, májusban területi megmérettetésen vesznek rész a nemzeti park igazgatóságoknál. Akik bennmaradnak a szűrőn, a nyár folyamán részt vehetnek egy kéthetes szakmai gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában, vagy Budapest védett területein.
 
A sikeres szakmai gyakorlatot követően, a diákok augusztus végén egy újabb területi döntőn mérik össze tudásukat, melyek nyertesei végül egy országos döntőn vesznek részt. Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt az idén a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Kunszentmiklós-Kunbábonyban rendezzük meg, ahol a versenyzők beszámolnak a gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát tesznek. Az országos döntő nyertese lesz 2017 Ifjú Kócsagőre, akinek nyereménye a mentor természetvédelmi őrével együtt (Matula és Tutajos) egy hat napos tanulmányút a csehországi Krkonoše Nemzeti Parkban.
 
Az Ifjú Kócsagőr program eddigi sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt években egyre több diák jelentkezik a programra és ismerkedik meg a terepi természetvédelmi feladatokkal.
 
Bővebb információk, jelentkezés: ifjukocsagor.furgediak.hu/
 
 
 
 
 
 
   
 
2017.03.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design