magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

TIR KEZDŐLAP

http://geo.kvvm.hu/tir

A védett természeti területek interaktív térképe

http://geo.kvvm.hu/tir

Vadonleső
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Tevékenységi körök » Vadászterületek természetvédelme » Vadászterületek természetvédelme
Vadászterületek természetvédelme
 


A vadászterületek természetvédelme a minisztérium szervezetében a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályon belül működő Természetvédekmi Őrszolgálati és Erdészeti Osztály felelősségi körébe tartozik, amelynek keretében az Osztály a következő főbb feladatokat látja el:

  • védett természeti területeken kialakított vadászterületek természetvédelmi szakmai felügyelete;
  • a nemzeti park igazgatóságok vadászatra jogosultsága alatt álló vadászterületeken folytatott vadgazdálkodás szakmai irányítása, felügyelete és ellenőrzése;
  • védett természeti területeken a vadállományt érintő veszélyeztető okok feltárása, a károsodás megelőzése, elhárítása, a már bekövetkezett károk csökkentése és a helyreállításra irányuló természetvédelmi tevékenység;
  • a nemzeti park igazgatóságok vadászati jogával összefüggő feladatok ellátásának szakmai irányítása az idegen vadásztra jogosultság alatt álló vadászterületeken

E sokrétű feladatkört a Természetvédekmi Őrszolgálati és Erdészeti Osztály egyrészt jogszabályokban biztosított hatáskörök gyakorlásán keresztül, másrészt pedig egyes kiemelt jelentőségű természetvédelmi programok szakmai koordinálása, ill. részbeni finanszírozása útján látja el. A vadászterületek természetvédelmével kapcsolatos távlati elképzeléseket, célkitűzéseket pedig "A természetvédelem vadgazdálkodási – vadászati koncepciója és a koncepció végrehajtási feladatai" címen összeállított stratégiai dokumentumok tartalmazzák.

A nemzeti park igazgatóságoknak összesen 319 vadászterületen van vagyonkezelésükben lévő – néhány hektártól több ezer hektárig terjedő – terület, amelyek összes kiterjedése 143 000 hektár. Ezeken a vadászterületeken az igazgatóságok társult vadászati jog keretében tagjai a tulajdonosi közösségeknek, de nem minősülnek vadászatra jogosultnak.

Nemzeti park igazgatóságok vadászatra jogosultsága alatt 21 vadászterület van 155 160 hektár kiterjedéssel. Az egyes vadászterületek nagysága 40 hektár és 54 000 hektár közötti. A 21 vadászterület közül 2 területen a vadászati jog önálló, 19 vadászterületen pedig társult, ahol az igazgatóság vagyonkezelésében lévő terület aránya 9-99 % között van, országos átlagban valamelyest 60 % fölötti.


 

 
   
 
2011. 06. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design